Ammejärvi, laavu ja lampi Birgitan polulla.

Kävin eilen illalla pyörähtämässä ja pyöräilemässä Birgitan polun reitin yhdelle laavulle. Lempäälän Birgitan polkuhan on ympyränmuotoinen retkeilyreitti kauniissa järvi- ja metsämaisemissa. Birgitan polulla on n. 50 km merkittyä patikointireittiä ja se valittiin Suomen vuoden 2006 Retkikohteeksi.

Itse valitsin eilisiltaiseksi kohteeksi Ammejärven laavun ja nuotiopaikan, koska tiesin pääseväni sinne pyörän kanssa. Loppumatkan kyllä joutui taluttamaan polkupyörää, koska omassa pyörässäni on aika kapeat renkaat.

Ammejärveä kuvaillaan Birgitan polun esitteessä seuraavasti:

Retkikohde soveltuu perheille ja pienillekkin lapsille. Ammejärvellä on laavu, ulkokäymälä ja kaksi nuotiopaikkaa polttopuineen. Alueen talousmetsissä on suoritettu hakkuutöitä. Kaikki polun piiriin näillä seuduin kuuluvat rahkarantaiset pienet järvet ovat syntyneet kallioperän painanteisiin.

Kyseinen laavu on siinä mielessä mukava, että sinne pääsee vaikka julkisella liikenteellä ja noin yhden kahden kilometrin kävelyllä. Laavu on Sääksjärvellä ja sopiva lähikohde pienelle retkelle. Itse kylläkin ajelin sinne polkupyörällä eli noin 20 kilometria suuntaansa Tampereen Epilästä.

Oma reittini oli valittu siten, että se sisälsi sekä kestopäällysteistä pyörätietä sekä pienempia hiekkateitä. Itse pidän pienemmistä hiekkateistä koska niiden varrella on yleensä enemmän luontoa. Ja tällä kertaa reitti kulki hiljaisia osin puomilla suljettuja yksityisteitä pitkin.

Koska retki oli nopea makkaranpaistoretki, niin valmistelut olivat sen mukaiset. Säätilan tarkistus nettipalvelusta, eväiden hankinta lähikaupasta ja tavaroiden pakkaaminen. Eli villapaita etutavaratelineelle. Juomista,makkaroita,  sinappia ja kamera sivulaukkuun. Ja tietenkin mukaan pienet pyöränkorjausvälineet eli pumppu, vararengas ja ketjunkorjausvälineet.

Ja sitten menoksi ja ensimmäinen ihmettelykohde oli jo Rajasalmen sillalla, jossa oli mustanaan ihmisiä. Pienen ihmettelyn jälkeen selvisi että kyse on Pirkan soudun Toinen aalto– sarjan katselijoista. Ja pienen hetken odottelun jälkeen sillan ali lipui täysillä miehistöillä varustettuja kirkkoveneitä.

Reitti jatkui kohti Ammejärveä hyväkuntoisilla pyöräteillä ja loppumatka hiekkateitä pitkin. Viimeinen kilometri meni metsässä pyörää taluttaen. Ja sitten eteen tuli Ammejärven laavu. Laavulla on kaksi nuotiopaikkaa. Toinen on viistokattoisten laavujen välissä ja toinen ilman katosta.

Koska retki oli vain nopea pyrähdys luontoon niin tein tulet laavulle. Ja hiillosta odotellessa otin muutaman valokuvan lähiympäristöstä. Laavun takana olevissa ohdakkeiden kukissa pyöri mehiläisiä, kimalaisia ja perhosia. Niiden puuhailua oli mukava seurata ja samalla ottaa muutama kuva hyönteisistä.

Ammejärvi perhonenTulien teko, pieni hetki valokuvaamista ja hiilloksen odottamista. Samalla juttelin muiden retkeilijöiden kanssa. Yksi perhe oli ottamassa valokuvia heidän poikansa digitaaliseen kasvioon ja ohi kulki myös mukava mäyräkoira omistajansa kanssa. Sitten vielä makkaroiden paisto ja kohti kotia Sääksjärven kautta.

Lyhyt muutaman tunnin iltaretki luonnon helmaan. Makkaranpaistoa, pyöräilyä ja luonnon ihmeiden katselua. Pienen seikkailun voi toteuttaa ilman suurempia ennakkosuunnitelmia.

P.S. Jos Ammejärvelle menee Sääksmäen kautta, niin on hyvä varautua asiallisilla jalkineilla. Polku on aika kivinen ja kostealla savipohjaisena aika liukas.

Ja vielä karttalainaus Retkikartta.fi– palvelusta

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *