Retkipyöräilyä vaiko bikepackingiä

Olen  pohtinut sitä, että mitä harrastan omilla pyöräretkillä. Eli onko kyse retkipyöräilystä, bikepackingistä vaiko jostain muusta. Pyöräni ei vastaa oikeastaan tyypillistä bikepacking pyörää. Toisaalta se ei muistuta klassista retkipyörääkään, joka on melkoinen kuormajuhta. Pitäisiköhän minun sittenkin tituleerata omaa tyyliäni ultra light trekking- tyyliseksi.

Bikepacking on terminä aika uusi eli se on noin kymmenkunta vuotta vanha. Retkipyöräily on taasen hyvin vanha harrastus eli reilut 100 vuotta sitten taidettiin tehdä ensimmäiset pyöräretket maapallon ympäri. Ja näiden kahden termin väliin mahtuu nippu muita erilaisia termejä kuten ultralight bike touring tai vaikka microadventures.

Bikepacking olisi terminä trendikäs eli se tuo mieleen karvanaamaisen ahvoittuneen ja riuskan miehen tai sportikkaan naisen räimeltämässä metsän siimeksessä. Retkipyöräily taasen tuo mieleen vanhan kuivettuneen pyöräilijän polkamassa pitkiä kuukausien mittaisia pyöreretkiä. Ja ultralight bike trekking taasen ajatuksen siitä, että retket tehdään minimaallisella varustuksella ja maantiepyörällä.

Itselle olisi mukava asia identifoitua johonkin selvään ryhmään. Siksi olen pohtinut sitä, että mitä noiden termien takana on. Eli voidaanko ryhmiä jakaa eri tyyppisten pyörien perusteella  ryhmiin. Vaiko johtaako erilaiset harrastukset erilaiseen kalustoon.

Olen hiljalleen alkanut kaatumaan ajatukseen että eri ryhmien välillä on filosofisia näkemyseroja siitä, että miksi pyörää käytetään. Trekking- tai retkipyöräilijälle polkupyörä on väline, jolla siirrytään paikasta toiseen ja tutustutaan uusiin ympäristöihin. Eli silloin painopiste on matkailussa. Toisaalta taasen bikepacking- pyöräilyssä paino on pyöräilyssä, jonka oheen tulee mukaan yöpymisiä ja retkiä.

Terminologia on siinä mielessä tärkeä asia, että se helpottaa varusteiden ja ideoiden tutkimista. Toisaalta se myös rajoittaa sitä kuinka omat retket aikoo suorittaa. Siksi en osaa ryhmittää itseäni minkään tarkan ryhmän sisään, mutta osaan jo hiljalleen hahmottaa sitä millaisia tarpeita milläkin ryhmällä on.

Itse päätin tituleerata itseäni yksinkertaisesti pyöräretkeilijäksi. Se antaa minulle mahdollisuuden nauttia pyöräilystä tai retkeilystä riippuen siitä mikä on retken tarkoitus. Samalla se poistaa rajoituksia siitä  kuinka retket tehdään ja millaisella pyörällä. Osa retkistä voi olla valmiilla majoituksella, toiset metsäyöpymisillä ja osa vain päivän kestäviä nopeita retkiä. Eli olen siis pyöräretkeilijä.

Kunhan pohdin, Kari…

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *