Kesäretkien suunnittelua: Tavaroiden kuljetus

Viime kesänä kuljettelin pyörällä tavaroita sekä etulaukussa että myös sivulaukussa. Ja tänä vuonna suunnittelen lyhyitä nopeita  yliyönretkiä. Tavaramäärät ei siis tule olemaan suuria eli pieni määrä vaihtovaatetta, hiukan lämmintä mukaan ja retkieväät. Joillekkin retkille tulee kyllä mukaan myös yöpymisvarusteet.

Olen laittanut itselleni kesän tavoitteeksi kulkea mahdollisimman kevyillä varusteilla. Ajattelen hiukan samoin  esim. Partioaitan sivuilla sanotaan:

Kanna vähemmän ja kevyempiä varusteita – nauti enemmän

suomalaiset ovat aina kulkeneet metsissä ja tuntureilla, usein mukanaan vain pikkuinen reppu, jossa on mukana välttämättömimmät tarvikkeet: puukko, kahvipannu, eväät ja mahdollisesti yöpymiseen tarvittava viltti. Matkaan on lähdetty hyödyn eikä huvin vuoksi ja taivalta on taitettu pitkiäkin matkoja. On käyty metsällä, kalassa, marjassa, sienessä, paimenessa. Turhia tarvikkeita ei ole mukana kanniskeltu haittana ja painona.

Laitoin itselle saman tavoitteen eli vähemmän tavaraa ja helpompaa kulkemista. Ja pyörää huoltaessa olen pyöritellyt tavaroiden kuljettamista ja pakkaamista. Eli kuinka saan mahdollisimman vaivattomasti kaikki tarvittavat tavarat mukaan.

Itsellä on valokuvausharrastuksen takia lähes aina kamera mukana ja sille on rakennettu pyörään oma etulaukku. Laukku on rakennettu edullisesta XXL- liikkeen myymästä etulaukusta.

Laukun kiinnitys on vahvistettu ja samalla sen sisälle on rakennettu pehmusteet omaa kameraa varten. Nykyään laukku on huomattavasti jäykempi kuin alkuperäinen versio ja soveltuu omaan käyttöön paremmin. Laukkuun mahtuu oma Canon 550D lyhyehköllä linssillä, rahapussi sekä puhelin. Ja lisäksi hiukan jotain naposteltavaa. Ajatteleisin, että alkukesän menen vielä tuon laukun kanssa.

Mutta muutoin tavaroidenkuljetukseen ajattelin hiukan panostaa eli hankkia kunnolla vesitiiviit pienet laukut takatelineelle. Vedenpitävällä pakkauspussilla tavaratelineelle ja pienillä laukuilla uskoisin saavani muutaman päivän retken varusteet mukaan.

Olen jonkin aikaa miettinyt laukkuja jä käynyt hypistelemässä erilaisia vaihtoehtoja. Viimeinen hypistelyreissu oli Scandinavian Outdoorin Ratinan liikkeessä, jossa katselin Ortlieben   pieniä etulaukkuja. Uskoisin, että omaan käyttöön tulee alkuun pienet etulaukut, joita voi käyttää myös takalaukkuina. Laukuista on olemassa useampia versioita, mutta koska käytän polkupyörää retkeilyn lisäksi mm. kaupparetkiin, niin laitoin painoa myös sille puolelle. Ja valinta kohdistui lopulta Ortlieb Sport Roller City vaihtoehtoon. Yksinkertaiset helposti käytettävät laukut ja uskoisin niiden 25 litran yhteistilavuuden riittävän omiin retkiin.

Laukut odottaa vielä kaupassa koska pyöräkin on osina ja odottamassa huoltoa sekä osin uutta maalausta. Mutta uskoisin päätyväni noihin laukkuihin ja kun ne tulevat käyttöön niin kirjoittelen käyttökokemuksia.

Ajattelen niin, että pyrin kokoajan minimoimaan turhaa kuljetettavaa tavaraa. Koska liikun pyörällä, niin pystyn yleensä helpolla täydentämään esim. ruokatarvikkeita eli yritän saada pyörän lastin pysymään kevyenä. Saa nähdä kesällä kuinka onnistun tässä.

Kunhan vaan suunnittelen pyöräretkiä, Kari…

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *